Inför och på tävlingen kan det dyka upp många frågor, så vi har satt samman denna enkla tävlingsinformation. Som förhoppningsvis ska underlätta för dig som ska tävla och skapa tydlighet för hur tävlingsrutiner fungerar hos oss i Tjalve friidrott.
Vilka tävlingar får jag anmäla mig till?
Om du är med i en ungdomsgrupp så gör dina ledare en säsongsplanering med vilka tävlingar ni kan åka på med gruppen. De allra yngsta tävlar mest några få tävlingar på hemmaplan, kanske någon i närområdet/distriktet. Ju äldre man blir desto fler tävlingar och tävlingar på annan ort kan vara aktuellt. Vill du tävla i andra tävlingar så behöver du stämma av med med din tränare eller kansliet. Du som äldre aktiv gör en tävlingsplanering ihop med din tränare.
SM-tävlingar ( 15 år o äldre) får du INTE anmäla dig till helt på egen hand, utan där gäller att Tränarkommittén (junior-senior) avgör vilka som är aktuella att få delta, och anmälan sker från föreningen. Undantag kan gälla för veteraner och VSM, att man får anmäla sig fritt se mer nedan om arena/utanför arena. Man ska dock kolla med ansvarig i Tränarkommittén /styrelsen i förväg o startavgift beviljas.
Liknande gäller tex Götalandsmästerskap för 13-14 åringar , där man behöver klara kvalgränser och bli uttagen i distriktet ( Östsvenska) och anmälan görs av ungdomsansvarig
Anmälan
Du anmäler dig till din ansvariga ledare/tränare i din grupp, i god tid , minst två dagar före, sista anmälningsdatum till tävlingen. (vanligtvis ca 10 dagar före tävlingen äger rum). Ledare/tränare kan i sin tur kan kontakta kansliet och be om hjälp att anmäla. Alternativt kan din tränare eller kansliet godkänna att man själv anmäler sig när tävlingen har s.k. webanmälan. OBS! Du behöver kolla med din tränare eller kansliet att det är en tävling som du "får " anmäla dig till, och har startavgift berättigad.
Klubben står för anmälningsavgiften för 3 grenstarter vid en endagarstävling eller 5 grenstarter totalt vid flerdagarstävling (beslut av styrelsen). Anmäler du dig i fler grenar, vilket kan vara OK i dialog med din tränare, kan du få betala för det själv, och det finns också en tanke med att man normalt inte HINNER tävla i fler grenar på ett bra sätt under en och samma tävlingsdag.
Om man anmäler sig försent tar arrangören en extra avgift, den får man stå för själv, ibland GÅR det inte att anmäla efter ordinarie anmälningstid. Eftersom det kostar mellan 60 - 120 kr/grenstart, ska man om man anmäler sig till tävlingen också planera in att komma till start. Blir man sjuk eller skadad är det givetvis giltigt skäl att inte vara med. Meddela i så fall din/dina tränare, så de vet varför du inte är där.
Tidsprogram/PM/deltagarlistor
På arrangörens hemsida finns tidsprogram och ”regler”/PM för respektive tävling publiceras ca 5 dagar före tävlingen. Ibland/oftast lägger de också deltagarlistor. På Svenska Friidrottsförbundets hemsida , www.friidrott.se, finns en undersida med ”aktuella tävlingar”, där finns normalt länkar till dessa.
Tävlingsdagen
Prata gärna ihop er som föräldrar om samåkning. Till vissa tävlingar ordnar föreningen/träningsgruppen med samåkning och då informerar vi speciellt om detta.
När du ska tävla, kom ihåg att packa ner din tävlingsutrustning, tävlings t-shirt/linne, ev. spikskor mm. Bra att ta med är en rejäl matsäck och vattenflaska. I regel finns det café/servering på tävlingen där det säljs korv med bröd, mackor, dricka och kaffe. Men för den som ska tävla en hel dag – ta med er matsäck, så klara ni dagen på bästa sätt.
Kom i god tid till tävlingen. Räkna med 90 minuter före tävlingsgrenen startar. Om du ska tävla i löpning, börja med att pricka av dig på startlistan för din gren. Detta görs personligen ab den som ska tävla och vanligtvis 60 minuter före det att löpgrenen ska starta. Därefter tas startlistan ner och har man inte prickat av sin med sin namnteckning/signatur, får man inte heller starta i löpgrenen. Detta gäller oftast bara löpgrena.
I teknikgrenar (hopp och kast) är det normalt sett upprop/avprickning på respektive startplats 15 - 20 minuter före det att grenen startar. Då får man en kort genomgång av grenledaren och får veta ordningen för när man ska hopp/kasta. Sedan får man tid att mäta in ansats och göra provförsök osv.
Även i löpning gäller det att man är på plats för upprop 10-+20 minuter före det att löpningen ska starta vid respektive startplats (ex 60m- eller 200m- starten). Då får man veta i vilket lopp/heat man ska springa och vilken bana man ska h. Detta gäller alltså ÄVEN fast man har prickat av sig först. Det är för att arrangören ska hinna göra banindelning och bestämma antal lopp den bli i Varje klass.
Startlistor för grenarna och listor för avprickning vid löpning brukar finnas i anslutning till tävlingssekretariatet. Men kan ibland finns precis innanför entrén till idrottsplatsen/hallen. På samma plats brukar också kunna hämta sin egna nummerlapp man ska ha. Ibland hämtar någon av föreningens ledare ut ett kuvert med alla nummerlappar till Tjalve. Då hämtar man den vid vår samlingsplats på läktaren som vi markerar med en klubbvepa eller annat. Nummerlappen ska man sätta på bröstet på tävlingströjan/linnet.
När du tävlar representerar du Tjalve FIF, uppträd därför alltid sportsligt och heja förstås också på dina klubbkompisar när den tävlar!
LYCKA TILL!